Anmälan om olägenhet kan t.ex. handla om störningar från vedeldning, buller, höga ljudnivåer, mögel inomhus, låg temperatur, bristande ventilation eller liknande bostadshygienfrågor.
Vad kan kommunen göra åt problem med inomhusmiljön?
Om det gått en tid sedan du påtalat problemet för den som är ansvarig och du fortfarande inte fått hjälp kan du kontakta kommunen och göra en anmälan om olägenhet. I den skriver du vad problemet är och när du kontaktat fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen och vad dessa försökt göra åt saken. Att göra en anmälan om olägenhet kostar ingenting.
Du kan välja att vara anonym, men vi har begränsade möjligheter att utreda anonyma klagomål. Om du anmäler anonymt har du heller inte möjlighet att överklaga beslut.
Vad händer efter att jag skickat in en anmälan om olägenhet?
När vi får en anmälan skickar vi ett brev till fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen där vi berättar att vi fått in ett klagomål och uppmanar fastighetsägaren att meddela oss vilka åtgärder de kommer att vidta för att avhjälpa problemet.
Om fastighetsägaren eller bostadsrättsföreningen inte svarar, eller om vi bedömer att deras förslag på lösning inte kommer att räcka, så gör vi en inspektion. Sedan tar vi beslut om vilka åtgärder den som äger fastigheten ska vidta för att komma tillrätta med problemet.
Om vi inte hittar några tecken på att det finns risk för att människors hälsa påverkas negativt av problemet avslutar vi ärendet.
Vi gör vår bedömning utifrån vad som står i miljöbalken och i Folkhälsomyndighetens allmänna råd. Folkhälsomyndigheten har riktvärden för inomhusbuller, fukt och mögel, radon, temperatur och drag samt ventilation.